Powered byCRASHPLAN

Hoe CrashPlan backup werkt

Heb je je ooit afgevraagd wat er met CrashPlan achter de schermen gebeurt? In dit artikel zullen we een kijkje namen naar wat er precies gebeurt als CrashPlan een back-up maakt.

Grondbeginselen van reservekopieën

Laten we beginnen met een voorbeeld scenario waarbij CrashPlan is ingesteld om een ​​back-up te maken van de opstartschijf en van een externe schijf.

Backup Files

CrashPlan kijkt voortdurend uit naar nieuwe en gewijzigde bestanden binnen de geselecteerde locaties met wat genoemd wordt de real-time bestanden waker. Het voegt nieuwe, gewijzigde en verwijderde bestanden op een “to do”-lijst.

Laten we zeggen dat u een document genaamd “Offerte Janssen & Zoon 2015.doc” heeft gemaakt. De real-time bestanden waker ziet dat je dit document hebt gemaakt en voegt het toe aan de “to do”-lijst voor het maken van een reservekopie.

Backup Destinations

Dit is wat er gebeurt als CrashPlan begint met het maken van een reservekopie “Offerte Janssen & Zoon 2015.doc”:

  1. Back-up begint met een proces genaamd data de-duplicatie. CrashPlan analyseert een klein stukje van het bestand (een blok), en controleert of dat blok eerder werd geback-upt.
  2. Als CrashPlan vaststelt dat het reeds een back-up van dit blok heeft, dan gaat CrashPlan verder en analyseert het volgende blok.
  3. Als het blok nog niet is gebacked-upt, dan zal CrashPlan het blok:
    1. comprimeren om opslagruimte te besparen
    2. versleutelen om de gegevens te beveiligen
    3. overbrengen naar de back-up bestemming

New file: Analyze, Compress, Encrypt, Transmit, Store

De gegevens worden veilig versleuteld in dit hele proces.

Het proces wordt herhaald voor het volgende blok in het bestand totdat CrashPlan het hele bestand heeft geanalyseerd en geback-upt. Op deze wijze wordt alleen unieke informatie geback-upt, wat bandbreedte en opslag bespaart, en het herstellen sneller maakt.

Data de-duplicatie 
Data de-duplicatie gebeurt op elke computer. Als u hetzelfde bestand op twee verschillende computers heeft, wordt het bestand tweemaal geback-upt één keer voor elke computer.

Nieuwe bestanden en bestandswijzigingen

Als u werkt aan uw brief en wijzigingen aanbrengt, de CrashPlan real-time bestanden waker ziet dat het bestand is veranderd en CrashPlan zet het bestand weer in de “to do”-lijst. Als uw brief 4 MB is, dan wordt 4 MB toegevoegd aan de “to do”-lijst. Alleen de wijzigingen worden daadwerkelijk naar de bestemming overgebracht, echter niet het hele bestand. De veranderingen worden geback-upt terwijl u werkt, creërende een nieuwe versie van “Offerte Janssen & Zoon 2015.doc”.

In dit voorbeeld hebt u een paragraaf (rood gemarkeerd) toegevoegd:

Change: analyse, compress, encrypt, transmit, store

  1. CrashPlan data de-duplicatie scant het bestand op zoek naar nieuwe blokken gegevens.
  2. De nieuwe (rode) datablokken zijn:
    1. Gecomprimeerd om ruimte te besparen
    2. Gecodeerd voor beveiliging
    3. Doorgegeven aan de back-up bestemming voor opslag

Back-up van nieuwe versies van bestanden  
Standaard wordt een nieuwe versie van het bestand geback-upt om de 15 minuten. Dit interval wordt bepaald door deBackup frequentie: Nieuwe versie” instelling. We raden aan om de 15 minuten standaard in de meeste gevallen te houden. In het geval het tabblad “Geschiedenis” het bericht: “- Reden voor het stoppen van back-up: Een andere back-up set en/of bestemming werd geselecteerd” toont, moet u misschien de waarde te verhogen.

Detecteren van veranderingen - de details

Er zijn eigenlijk twee manieren waarop CrashPlan leert over nieuwe bestanden of wijzigingen in uw bestaande bestanden:

  1. Real-time bestanden waker
  2. Bestandssysteem controle

Met twee methoden voor het identificeren van bestandsveranderingen, worden uw bestanden dubbel beschermdCrashPlan controleert wijzigingen tweemaal om ervoor te zorgen dat uw bestanden worden opgeslagen.

De real-time bestandenwaker werkt rechtstreeks samen met de gereedschappen ingebouwd in het besturingssysteem van uw computer, wat betekent dat het vrij licht van gewicht is en kan gemakkelijk werken op de achtergrond, zonder dat u het merkt.

De real-time OS gereedschappen
NTFS bij Windows, Spotlight bij Mac OS X, en inotify bij Linux.

De scan vereist een beetje meer middelen dan de real-time bestandenwaker, dus om mogelijke impact op uw computer te minimaliseren, loopt de scan standaard elke dag om 01:00, wanneer de meeste mensen waarschijnlijk niet op de computer werken.

Detecteren van veranderingen op OS X
Op OS X, detecteert CrashPlan dat u een bestand of bestanden hebt verwijderd tijdens de geplande scan. Op andere besturingssystemen, worden verwijderde bestanden in real-time gedetecteerd.

Prioriteren van bestanden ten behoeve van backup

Natuurlijk, u heeft waarschijnlijk meer dan één bestand op uw computer die u wilt back-uppen. CrashPlan kan geen back-up van alle bestanden tegelijk maken, dus hoe werkt het beslissen waar aan als eerste te werken? CrashPlan is ontworpen om eerst de nieuwste en meest recent gewijzigde bestanden te back-uppen. Dit zorgt ervoor dat de meest recente versies van uw bestanden — waar je mee bezig bent op dit moment — zo snel mogelijk geback-upt worden. De volgorde van prioriteit ziet er zo uit:

  1. Nieuwere, kleinere bestanden
  2. Nieuwere, grotere bestanden
  3. Oudere, kleinere bestanden
  4. Oudere, grotere bestanden

Wanneer een bestand wordt toegevoegd of gewijzigd, voegt CrashPlan het toe aan zij back-up “to do”-lijst. Veranderingen worden toegevoegd aan de reservekopie op basis van de frequentie waarmee CrashPlan nieuwe versies back-upt, die is standaard elke 15 minuten. U kunt deze standaardinstelling wijzigen onder Instellingen > Back-up > Frequentie en versies: > [ Configureren ... ] > Frequentie van back-up: > Nieuwe versie.

Back-up van zeer grote bestanden
Als u een zeer grote bestanden die vaak worden gewijzigd (zoals multi-GB virtuele machine schijven) en het lijkt alsof de back-up nooit voltooid, probeer het creëren van een “back-upset” voor die grote bestanden met een langer “Nieuwe versie”-interval. Dit geeft CrashPlan meer tijd om een back-up van andere bestanden te maken voordat het nodig is de veranderingen binnen het zeer grote bestand (of bestanden) te back-uppen.

Prioritering backup naar meerdere bestemmingen

We raden altijd aan dat u een back-up naar meerdere back-bestemmingen maakt voor de snelste back-up en herstel en voor een betere bescherming, maar hoe werkt multi-bestemming-back-up precies?

CrashPlan prioriteert backup activiteiten om ervoor te zorgen al uw geselecteerde bestanden geheel worden geback-upt op één bestemming voordat de back-up naar een andere, redundante bestemming, gestart wordt. Om dit te bereiken, maakt CrashPlan back-ups naar bestemmingen waarvan vastgestelt is dat ze het snelste voltooid zouden moeten worden:

  1. Lokale mappen
  2. Computers op hetzelfde netwerk (LAN)
  3. Online of op computers via het internet (WAN)

Bijvoorbeeld, als u een back-up naar een lokale map en een cloud-bestemming maakt, dan zal CrashPlan eerste de back-up naar de lokale map voltooien voordat het een back-up via internet naar de cloud bestemming voltooid. Zodra een back-up naar een bestemming is voltooid (of als die bestemming niet meer beschikbaar is voor welke reden dan ook) (of als er een andere back-upset is die back-upt naar één bestemming), dan zal CrashPlan gaan back-uppen naar een volgende bestemming.

Het herstellen van een bestand 
U hoeft niet te wachten tot de gehele back-up voltooid is om een bestand te herstellen. Zodra een bestand geback-upt is en verschijnt op het tabblad “Herstellen” is het beschikbaar voor u om te herstellen.

Back-upsets (alleen bij software versie 3+)

CrashPlan PROe > Instellingen > Back-up >back-upsets [ Inschakelen ]

Als u kiest voor het inschakelen van “Back-upsets”, kunt u back-up prioriteit opgeven. Het doel is nog steeds om eerst een back-up van al uw bestanden op ten minste één bestemming te hebben. Daarna, gaat CrashPlan werken aan redundantie, om uw bestanden te back-uppen naar extra bestemmingen. Zolang één bestemming in de set compleet is, gaat CrashPlan verder met back-uppen van andere, minder complete sets. Wanneer u “Back-upsets” ingeschakelt, volgt CrashPlan deze regels:

  1. Back-upset prioriteit
  2. Type verbinding van de bestemming (lokale map, vervolgens LAN/lokale netwerk, dan WAN/over het internet)
  3. Procent voltooid naar die bestemming

Meerdere back-upsets met een enkele bestemming
Wanneer meerdere back-upsets naar één bestemming back-uppen, zijn er speciale overwegingen voor bestandsuitsluitingen en frequentie en versie instellingen.

Meerdere computers en back-up data-opslag

Het back-up proces werkt altijd hetzelfde, of u nu één computer of tien computers in uw account heeft.

CrashPlan behandelt elke computer in uw account afzonderlijk en de reservekopie van elke computer wordt apart opgeslagen op elke bestemming. Elke bron computer slaat zijn reservekopie op in zijn eigen map. De naam van de map is de bron computer zijn CrashPlan identifier (ID).

Uw CrashPlan ID standaardbestandslocatie
win: c:\Users\All Users\CrashPlan\.identity
win: C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\CrashPlan\.identity
mac: /Library/Application Support/CrashPlan/.identity
linux: /var/lib/crashplan/.identity

Begint mijn back-up opnieuw?

Af en toe, moet CrashPlan data de-duplicatie uw bestanden opnieuw scannen om te zien wat er al is geback-upt. Wanneer dit gebeurt, kan het eruit zien alsof CrashPlan een reservekopie van al uw bestanden vanaf het begin aan het maken is, maar het is eigenlijk het opnieuw bekijken van elk blok om te zien wat er al geback-upt is. Als CrashPlan opnieuw uw bestanden scant, kunt u één of meer van het volgende zien:

  • De voortgang is veel, veel sneller dan een eerste volledige back-up omdat de informatie die al eerder geback-upt is niet opnieuw verzonden wordt.
  • Al uw bestanden zijn te herstellen tijdens dit proces.
  • De hoeveelheid ruimte die wordt gebruikt door uw back-upbestanden op de bestemming is in overeenstemming met de grootte van uw bestandsselectie en back-up voltooiingspercentage. Om de hoeveelheid gebruikte ruimte te controleren:
    1. Selecteer Bestemmingen en kies een type bestemming (bijvoorbeeld, Cloud)
    2. Selecteer een bestemming en let op de Gebruikte ruimte.

CrashPlan’s cache
De cache van CrashPlan bevat informatie over de gededupliceerde gegevens. U zult het bovenstaande gedrag ervaren als CrashPlan het nodig heeft om de cache weer opnieuw op te bouwen, om welke reden dan ook. Dit is iets dat bij normaal gebruik soms gebeurt.

 

Wie die CrashPlan Sicherung arbeitet How CrashPlan backup works