Powered byCRASHPLAN

Onlineback-up: effectief vangnet

Onlineback-up

Jargonbuster

Online-back-up-aanbieders gebruiken het nodige jargon om functionaliteiten aan te duiden. De belangrijkste technotermen in alfabetische volgorde:

Appliance-oplossing voor back-ups

een netwerkapparaat in het serverrack dat geregeld back-ups maakt. Sommige providers in ons overzicht kunnen de appliance van een mkb’er beheren.

Bare metal recovery:

herstel van een back-up op (server)hardware zonder extra benodigde installaties

Brick level-back-up (restore):

niet de complete Exchange Server (data) terugzetten, maar alleen een postvak of zelfs losse berichten.

Off-sitelocatie:

de back-ups worden weggeschreven op ‘eigen’ apparatuur, maar wel op een andere locatie, bijvoorbeeld in een ander filiaal van het bedrijf.

Restore:

herstel van gegevens en/of programmatuur (in de wandel: ‘terugzetten van een back-up’).

Seedload:

de eerste (initiële) back-up kost veel tijd, zeker met onlineback-up van tientallen GB’s aan data. Bij sommige providers mag je de eerste volledige back-up op een schijf aanleveren, waarna de back-up online verder gaat.

15 aanbieders onder de loep

Een goede back-upvoorziening is het belangrijkste vangnet voor kleine en grote IT-datarampen. Een onlineback-upoplossing is een goede keus, vanwege het gemak, de veiligheid en de prijs. WINMAG Pro onderzocht de prestaties en het onderscheidend vermogen van de belangrijkste aanbieders.

Auteur: Frank de Graaf

Back-ups maak je niet voor niets. Het is de bedoeling dat ze kunnen worden teruggezet en het liefst een beetje vlot als de server is uitgevallen. Gelukkig bieden veel online-aanbieders naast de dagelijkse reservekopie via een internetverbinding ook de mogelijkheid om de eerste volledige back-up op een harde schijf aan te leveren. In het geval van een calamiteit kan het ook andersom. Een koerier heeft de schijf met data dan snel op je bedrijf. Naast de functionaliteit brengen we de kosten voor het zeker stellen van je bedrijfsdata bij vijftien aanbieders in kaart.

Hoe wij testen

Freelance IT-journalist Frank de Graaf heeft van iedere back-upprovider in deze groepstest de back-upmogelijkheden getest voor losse pc’s (werkstations) en van servers, specifiek Exchange Server. De back-upclientsoftware van iedere provider liet Frank een aantal dagen ‘lopen’. Hij keek tijdens deze periode naar de praktische herstelmogelijkheden en het versiebeheer (opslag en herstel van verschillende versies van documenten). De prijzen en tarieven werden door de tester zo veel mogelijk omgerekend naar vergelijkbare opslagcapaciteiten; zie de afsluitende tabel bij dit artikel.

Toppers

 1. De topper in de test: Signet (Editor's choice)
  Oordeel: 9,0
  Tarief 50GB server: € 89,-- per maand
 2. Focus op werkstation: Jamby (Best value)
  Oordeel: 9,0
  Tarief 'onbeperkt opslag' werkstation: € 4,16 per maand
 3. Serverherstel in no-time: De Backup Provider (Best Value)
  Oordeel: 8,0
  Tarief 50GB server: € 39,95 per maand
 4. De laagste tarieven: Pro Backup (Best value)
  Oordeel: 8,0
  Tarief 50GB: € 3,71 per maand

Specs

Proefaccount:

50GB voor 14 dagen

Voor en tegen

 • veruit de goedkoopste oplossing
 • prettige software, ook door niet IT-ers te bedienen
 • mogelijkheden om back-ups naar eigen locaties te maken
 • gemakkelijke herstelfunctie
 • matige ondersteuning voor servers

Pro Backup

Eenvoud is troef bij CrashPlan Pro Backup, maar dan wel in heel positieve zin. De prijzen zijn onwaarschijnlijk laag en wie denkt dat een dergelijke prijsstunter op service inboet, heeft het goed mis. Een vergeten wachtwoord wordt binnen enkele minuten teruggezet en we kregen actieve begeleiding van Pro Backup zonder dat het bedrijf wist dat we de dienst testten voor WINMAG Pro. Er is geen volcontinu bescherming, maar wel een back-upinstelling die ieder kwartier iedere minuut nieuwe of gewijzigde bestanden veiligstelt. De software is geschikt voor servers, maar alleen een bestandsback-up en niet voor het veilig stellen van losse delen.

Lees het volledige artikel in PDF-formaat (2,3MB)

Bron: Winmag Pro, editie 2009 nummer 3
Dit artikel is overgenomen met toestemming van Clipboard Publishing.

Online-Backup: wirksames Sicherheitsnetz Online backup: effective safety net